Een budosport, waarom zou ik er mee beginnen?

kanji_budo beginnen met een budosportBeginnen met een budosport. Waarom besluit iemand om voor een specifieke budosport te kiezen en hier dan ook in te gaan trainen?

Bewegen is goed, dat weten we allemaal. Voor een budosport geldt net als bij ander sporten vaak dat veel mensen eigenlijk al jaren van plan zijn om hier iets mee te gaan doen maar komen ze er gewoonweg niet aan toe. Toch komt er om de zoveel tijd weer een item op de televisie in de krant of het dagelijks leven voor waarbij de gedachte “Ik zou eigenlijk wel iets willen doen met” weer voorbijkomt. Vaak is de enige reden dat dit dan niet gedaan wordt de persoon zelf. Het feit dat jij dit stukje leest geeft al aan dat je hier toch iets mee wil doen. Dus aarzel niet langer, verzamel informatie en begin!

Waarom zou je beginnen met een budosport (aikido, karate, jiu jiutsu, judo etc.) en hier uiteindelijk mee doorgaan? Op deze vraag zijn verschillende antwoorden mogelijk. De een zal het doen voor zelfverdediging of weerbaarheid. Iemand anders voor zelfontwikkeling en een ander weer gewoon voor de gezelligheid. De een ziet het trainen als even ontspannen, de ander als een onderdeel van zijn levenswijze. Vaak zal het gaan om een combinatie van al deze redenen.

Voordelen van een budosport.

Wat de reden ook is om te beginnen met een budosport, wanneer je een tijdje bezig bent met een budosport heeft dit enkele voordelen op verschillende gebieden.  Afhankelijk van de gekozen budosport zullen sommige aspecten wat meer aandacht krijgen dan de ander. Enkele gemeenschappelijke voordelen zijn  in ieder geval;

– conditieverbetering

– verbetering van motoriek en balans (fysiek)

– verbetering van mentale balans

– lenigheid en souplesse 

– verbetering van de weerbaarheid

En natuurlijk kan het ook een verrijking zijn van je sociale leven. Na het trainen onder het genot van een drankje nog even de training doornemen (en wat er dan nog meer ter tafel komt). Sommige verenigingen organiseren naast de normale trainingen nog tal van andere activiteiten. Hierbij valt te denken aan lokale en internationale stages van gerenomeerde leraren en andere activiteiten.

Het is aan ieder zelf op welke wijze hij/zij budosport beleefd.

Er zijn meerder bonden voor budosporten, bijvoorbeeld deze