Bo (een lange wapenstok)

De bo is een wapen dat gebruikt wordt binnen verschillende budosporten.

BoHoewel hij in verschillende maten is te verkrijgen is de “standaard” bo een stok met een lengte van 182 centimeter. Deze is vaak gemaakt van eikenhout (wit, donker of bruin). De bo wordt vaak “de grote stok” genoemd. Het voordeel ten opzichte van de jo (een korte wapenstok) is dat de gebruiker van de bo hiermee verder van de tegenstander af kan blijven. Uiteraard kan dit voordeel tegelijkertijd ook weer gezien worden als het grootste nadeel van dit wapen.

De omgang met dit wapen wordt meestal aangeleerd door middel van diverse kata’s (voorgeschreven serie van oefenvormen).

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een bo?

Let bij aanschaf van een wapenstok (kort of lang) altijd op de volgende punten. Het belangrijkste (ongeacht de kleur) is dat deze recht is. Dit kun je controleren door de bo met een hand vast te houden en hier in de lengterichting overheen te kijken. Een eventuele kromme bo valt dan gelijk af. Als je een aantal bo’s op deze manier gecontroleerd hebt, kun je de op het oog recht lijkende stokken verder controleren. Dit doe je door de bo over een vlakke ondergrond (liefst geen tapijt) een zetje te geven en te kijken of deze “rolt” en niet “wiebelt”. Uiteraard vallende “wiebelende” bo’s direct af.

Als je na bovenstaande uitgevoerd te hebben nog enkele bo’s over hebt kun je voor jezelf bepalen welke hiervan het beste in de hand ligt. Dit is een persoonlijke voorkeur ga hierbij dus af op je eigen gevoel.

Als laatste kun je de door jou gekozen bo met fijn schuurpapier licht opschuren zodat deze wat soepeler door je handen kan glijden.

Veel plezier met je bo!

 

Voor een deel van dit artikel is gebruik gemaakt van http;//wikipedia.nl