Budosport

budo_kanji budosportWat is budosport nu eigenlijk? Budosporten zijn de japanse vechtsporten en krijgskunsten. Budo wordt vaak vertaald als “De weg van de krijger”.

Budosporten bevatten de vaardigheden en technieken van de oude japanse krijgers zoals de samoerai. Deze vaardigheden en technieken waren in vroeger tijden bedoeld om een tegenstander in het gevecht te vernietigen. Budosporten zijn echter de moderne vorm hiervan. De huidige vaardigheden en technieken richten zich daarom meer op ontwikkeling van de persoon (op fysiek en mentaal vlak) dan op vernietiging van de tegenstander.

Enkele voorbeelden van budosporten zijn Judo, Karate, Aikido, Kendo, Jiu Jitsu, Kyudo en Iaido. Er zijn echter nog veel meer budosporten.

Waarom beginnen met een budosport?

Waarom besluit iemand om met een budosport te beginnen? Dit is afhankelijk van de persoon zelf. De een zal het doen voor zelfverdediging, de ander voor zelfontwikkeling en weer een ander gewoon voor de gezelligheid. De een ziet het trainen als even ontspannen, de ander als een onderdeel van zijn levenswijze.

Wat de reden ook is, wanneer je een tijdje bezig bent met budosport zijn de voordelen daarvan in ieder geval;

– conditieverbetering
– verbetering van motoriek en balans (fysiek)
– verbetering van mentale balans
– lenigheid en souplesse 
– verbetering van de weerbaarheid

En natuurlijk kan, net als bij andere sporten, het beoefenen van een budosport ook een verrijking zijn van je sociale leven. Na het trainen onder het genot van een drankje nog even de training doornemen (en wat er dan nog meer ter tafel komt). Sommige verenigingen organiseren naast de normale trainingen nog tal van andere activiteiten. Hierbij valt te denken aan lokale en internationale stages van gerenommeerde leraren en andere activiteiten.

Het is aan ieder zelf op welke wijze hij/zij budosport beleefd. Geïnteresseerd? Gebruik dan de zoekfunctie aan de rechterbovenkant van deze pagina voor het vinden van een dojo bij jou in de buurt.

Meer over budo hier