Dojo (maar dan buiten de dojo)

dojoNee, dit stukje gaat niet over het toepassen van budo buiten de dojo. Dit stukje gaat over welke informatie er buiten de dojo over budo te verkrijgen is.

Over veel sporten zijn er films en boeken gemaakt. Of het nu in de vorm van een documentaire of in de vorm van een instructiefilm is, de geïnteresseerde kan altijd wel wat vinden over zijn of haar sport. Budosport vormt hierop zeker geen uitzondering. Dit alles is wanneer men door omstandigheden tijdelijk niet kan trainen vaak zeer welkom.

Wat is er op het gebied van budosporten zoal te zien of lezen en waar?

Als eerste (maar zeker niet laatste) is er natuurlijk het openbare internet (op deze manier ben je hier immers al terechtgekomen). Het internet is zeker op druilerige dagen een uitkomst. Kijk op een dergelijke dag eens naar sites van andere stijlen en verenigingen. Hier is vaak een schat aan informatie is beschikbaar, en dat alles is nog gratis ook! Kijk bijvoorbeeld naast deze site  ook eens op youtube en flickr. Dat houdt je in ieder geval een tijdje van de straat (maar hopelijk niet uit de dojo).

Natuurlijk mogen naast de digitale bronnen ook de analoge boeken niet ontbreken. Er zijn over budosport diverse boeken in alle maten soorten en kleuren. Of je nu iets zoekt met prachtige foto’s aan de hand waarvan diverse technieken uitgelegd worden, meer informatie over de spirituele achtergrond of zelfs managementtechnieken op basis van budosport, er is voor iedereen wat te vinden. Naast hier kun je bijvoorbeeld ook op Amazon of Bol (al was het alleen maar voor de recensies) kijken.

Voor DVD en video’s geldt eigenlijk hetzelfde als voor boeken.

Dus buiten de dojo is er ook genoeg budo..

Wanneer het weer, gezondheid, openbaar vervoer, fiets of auto niet mee wil werken  is er altijd nog een alternatief! Er is dus ook buiten de dojo genoeg te doen met betrekking tot budosporten.