Judopak, karatepak, aikidopak de “Gi”

Tijdens het trainen in budosporten wordt er vaak een pak gedragen. Afhankelijk van de budosport wordt dit vaak een judopak, karatepak of aikidopak genoemd.  Het komt ook voor dat het pak echter ook bij de andere sporten gewoonweg judopak genoemd wordt. Als men al in het westen een japanse term gebruikt voor het pak wordt dit  over het algemeen alleen met “gi”aangeduid. De correcte Japanse term is echter niet “gi” maar “dogi”. Het kan ook voorkomen dat er gesproken wordt over “keikogi” maar deze term betekent meer iets als trainingspak in het Japans.

Het voorbeeld waarvan het judopak is afgeleid is de traditionele japanse kleding. Jigoro Kano (de grondlegger van het judo) heeft rond 1900 de “gi” samengesteld naar de gebruikelijke kleding van die tijd. Na verloop van tijd werd het gebruik van een “gi” om in te trainen overgenomen door andere budosporten. De huidige judopakken zijn door de jaren iets aangepast maar lijken nog sterk op het origineel.

De “gi” bestaat uit drie delen. dit zijn het jasje (uwagi), de broek (zubon) en de band (obi).  Afhankelijk van de budosport bestaan er ook enkele variaties in kleur. Bij Judowedstrijden bijvoorbeeld heeft de ene Judoka vaak een blauw judopak aan en de ander een wit. Op deze manier kan de scheidsrechter tijdens de wedstrijd beter zien welke Judoka wat doet. Het kan per budosport (en mate van gebruik) ook voorkomen dat er verschillen zijn in dikte en dat er extra versteviging op kritieke plekken zijn aangebracht. Verder is de “gi” te verkrijgen in verschillende kwaliteitssoorten (al heeft dit laatste meer te maken met de hoeveelheid geld die een budosporter over heeft voor de “gi”). De obi heeft vaak een kleur die overeenkomt met het niveau van de beoefenaar.

Het dragen van het judopak

Gi judopak

Het judopak dient schoon te zijn bij aanvang van de training en het dient de goede maat te hebben. Er horen geen gaten te zitten in het judopak. Bij het dragen van het jasje moet er op gelet worden dat dit gedragen wordt met de linkerkant over de rechterkant.

 

Meer informatie over judo hier