Hakama vouwen (een voorbeeld)

Hakama vouwen. Heb je een hakama en wil je weten hoe deze hakema opgevouwen dient te worden? Klik dan op de afbeelding hieronder om deze te vergroten (tip print deze uit en bewaar hem in je sporttas).

hakama vouwen hoe vouw je een hakama vouwen hakamaVeel mensen die voor het eerst een hakama dragen staan niet stil bij het feit dat deze ook op een bepaalde wijze opgevouwen dient te worden elke keer nadat de hakama is gedragen. Dit realiseren zij zich vaak pas in de kleedkamer na het eerste keer dragen van de hakama. Het vervelende hieraan is dat er dan geen voorbeelden in de buurt zijn hoe dit moet (tenzij de sensei of een medeleerling aanwezig is en dit alsnog wil voordoen). Daarom wordt de hakama uiteindelijk vaak maar opgerold of opgepropt in de sporttas. Dit is uiteraard niet de bedoeling want dit kan er weer voor zorgen dat de hakama hierdoor minder mooi blijft. Ook kunnen de hakama vouwen hierdoor verdwijnen / vervagen en de hakama kan beschadigd raken. Het is daarom wellicht handig om voordat de hakama voor de eerste keer gedragen wordt enkele keren het vouwen van de hakama  thuis te oefenen aan de hand van het voorbeeld op deze pagina.

Wist je trouwens dat elke vouw in de hakama een eigen betekenis heeft? Nee? Klik dan hier voor een uitleg over de betekenis van de vouwen in de hakama .

Voorbeeldfilmpjes hakama vouwen

Er zijn altijd mensen die meer visueel ingesteld zijn. Voor de mensen die dit liever hebben zijn er op het internet natuurlijk ook genoeg filmpjes over het vouwen van een hakama te vinden. Zoals bijvoorbeeld het filmpje hier, klik! Er zijn natuurlijk ook filmpjes waar je kunt zien hoe een hakama aangetrokken dient te worden. Zoals het filmpje hier, klik!

Veel succes met het vouwen van de hakama!