De broekrok die vaak bij de diverse budosporten (zoals bijvoorbeeld de sporten Aikido, Kendo, Iaido) gedragen wordt is een hakama. Het is van origine een traditioneel kledingstuk uit japan dat onder andere gedragen is door de samoerai.
Het verhaal gaat dat de broekrok oorspronkelijk een kledingstuk was voor het beschermen van de benen van een ruiter. Na verloop van tijd werd de broekrok echter een standaard kledingstuk van de samoerai.
De zeven vouwen (2 vouwen achter en 5 vouwen voor) in de broekrok staan voor:
Yuki = moed, daperheid
Jin = menslievendheid, vrijgevigheid, barmhartigheid
Gi = gerechtigheid, oprechtheid, integriteit Rei = etiquete, hoffelijkheid, beschaafdheid Makoto = meelevendheid, eerlijk, werkelijkheid
Chugi = loyaliteit, getrouwheid, toewijding
Meiyo = eer, kredietwaardigheid, roem
Het is bij budosporten tegenwoordig vaak afhankelijk van de school (en de budosport welke beoefend wordt) wanneer het een budoka toegestaan is om een hakama te mogen dragen. Soms mag dit pas vanaf zwarte band (zoals gebruikelijk binnen diverse aikidoscholen), soms vanaf het begin (zoals bij Kendo en Iaido) en soms vanaf een bepaalde kleur band (bijvoorbeeld vanaf het behalen van de groene band). Vaak wordt er gezegd dat de hakama bedoeld is om de voetbewegingen te verbergen. Dit is echter niet waar, kijk maar eens goed naar authentieke platen van samoerais op het strijdveld. De hakama is dan juist opgetrokken voor meer bewegingsvrijheid.
Het vouwen van de Hakama
Het is bij veel budosporten een traditie om de broekrok na een les / training op te vouwen. Dit bevorderd de discipline en de vouwen in de broekrok behouden hierbij beter hun vorm.
Wil je weten hoe je een hakama vouwt? Kijk dan op deze pagina elders op de site. Daar vindt je een (grafische) uitleg over het vouwen van de hakama. Voor de meer visueel ingestelden onder ons zijn er ook links naar diverse filmpjes te vinden op youtube die je laten zien hoe een hakama gevouwen dient te worden.