Iaido

Iado_kanji iaidoIaido is de kunst van het vloeiend en snel trekken van het zwaard direct gevolgd door een aanval.

Deze sport heeft een sterke relatie met het Kendo. Het unieke van Iaido ten opzichte van het kendo is dat bij het uitvoeren van de technieken voor een groot deel  gebruik gemaakt wordt van een echt zwaard (de katana).

Er wordt niet gelijk getraind met een echt zwaard. Afhankelijk van het niveau van de beoefenaar wordt  Iaido uitgevoerd met verschillende soorten zwaarden. Dit zijn een houten zwaard (bokken) een metalen oefenzwaard (iaitō) of een gesmeed zwaard (shinken).

Veel mensen die voor het eerst over Iaido horen denken dat deze budosport zinloos is omdat zwaarden niet meer in gebruik zijn in de hedendaagse maatschappij. Het heeft echter juist veel voordelen om deze budosport te beoefenen. Iaido leert je om zowel mentaal als fysiek bewust te zijn van je omgeving en voorbereid te zijn op elke situatie. Verder leert het je discipline, concentratie en het ziet er fascinerend uit wanneer goed uitgevoerd.

De vier fasen van Iaido

Iaido bestaat uit vier specifieke fasen. Hieronder volgt een korte omschrijving van elk van deze fasen:

–          Nukitsuke, het trekken van het zwaard gevolgd door een eerste slag

–          Kiritsuke, snijdende en stekende slag na nikitsuke (dodelijke slagen)

–          Chiburi, het afschudden van het bloed van het zwaard (reinigen)

–          Noto, het terugsteken van het zwaard in de schede

Bewegingen bij Iado worden vloeiend, zuiver en resoluut uitgevoerd. Iado kent vele kata (oefenvormen zonder tegenstander). De kata bestaan uit zittende en staande technieken. Bij deze kata kunnen aanvallen uit diverse richtingen komen.

Iado omvat ook het onderdeel tameshigiri. Hierbij worden de slagen geoefend op opgerolde matten (tatami) welke een tijdje in het water hebben gelegen. De matten hebben op deze wijze geprepareerd ongeveer dezelfde weerstand bij het snijden met een zwaard als een lichaam. Dit leert de Iaidoka om zijn slagen zuiver en doelgericht uit te voeren.

Bij Iado ligt de nadruk op de concentratie en waakzaamheid (Zanshin) van de beoefenaar.

Iaido kleding bestaat uit een wijde broekrok (hakama) en een jasje (gi).

De NKR is de officieel erkende organisatie voor Iaido in Nederland.