Jiu Jitsu


jiujitsu_kanji Jiu Jitsu
Het Jiu Jitsu wordt vak vertaald als “zachte kunst”. Het is een vechtsport waarmee men een aanvaller kan uitschakelen of neutraliseren.

Deze budosport leert beoefenaars zich te verdedigen tegen verschillende aanvallen en het toepassen van verschillende aanvallen (stoten en schoppen, drukpunten, verwurgingen en klemmen).

Over het ontstaan van Jiu Jitsu doen er verschillende verhalen de ronde. Het bekendste verhaal is echter het verhaal over een Japans geneesheer (Dr. Akiama). Deze geneesheer zag tijdens een rondreis in China een demonstratie van een gevechtskunst die hij nog niet kon. Deze kunst boeide hem dusdanig dat hij besloot hier zelf in te gaan trainen. Na lang trainen kon hij uiteindelijk zichzelf meester in deze gevechtskunst noemen. Hij vroeg zich echter ook af wat hij kon doen wanneer de technieken die hij geleerd had tegen hemzelf gebruikt zouden worden. Het antwoord hierop verkreeg hij tijdens een winterse dag. Hij zag hoe een tak van een kerselaar brak onder het gewicht van de sneeuw die zich hierop verzameld had. Bij een wilg merkte hij echter dat de takken hiervan niet afbraken maar doorbogen waardoor de sneeuw van de tak afviel. Op dat moment begreep hij dat men veerkrachtig en meegaand moet zijn. Hij paste de door hem geleerde technieken hierop aan en het Jiu Jitsu was ontstaan.

Jiu Jitsu als vechtsport

Het huidige Jiu jitsu  is een modernere vorm van het Jiu jitsu dat de Samurai leerde.

Het is een “allround” vechtsport. Wanneer een jiujitsuka een karateka als tegenstander heeft, kan hij besluiten om technieken zoals wurgtechnieken en worsteltechnieken te gebruiken. Tegenover een judoka kunnen technieken zoals trappen geschikter zijn. Omdat Jiu Jitsu zich niet beperkt tot een bepaalde stijl kan iedere techniek die op dat moment efficiënt is gebruikt worden.

De JBN vertegenwoordigd het merendeel van de beoefenaars van het Jiu jitsu in Nederland.

 

Geïnteresseerd? Gebruik dan de zoekfunctie aan de rechterbovenkant van deze pagina voor het vinden van een dojo bij jou in de buurt.