jo (een korte wapenstok)

De jo is een wapen dat gebruikt wordt binnen verschillende budosporten. Dit wapen is tegenwoordig vooral bekend van het gebruik hiervan bij de budosporten Jodo (weg van de stok of staf), Kobudo (weg van de wapenleer) en het Aikido (weg van de harmonie).

jo

Het is een stok met een lengte van 127 centimeter. Deze is vaak gemaakt van eikenhout (wit, donker of bruin). Dit wapen is ontstaan uit de bo, dit is een stok van 182 centimeter lang. Daarom wordt het wapen ook vaak “de kleine stok” genoemd. Het voordeel van ten opzichte van de bo is dat de gebruiker van de jo dichter bij de tegenstander kan komen. Uiteraard kan dit voordeel tegelijkertijd ook weer gezien worden als het grootste nadeel van dit wapen.

De omgang met dit wapen wordt meestal aangeleerd door middel van diverse kata’s (voorgeschreven serie van oefenvormen).

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een jo?

Het belangrijkste (ongeacht de kleur) is dat deze recht is. Dit kun je controleren door de hem met een hand vast te houden en hier in de lengterichting overheen te kijken. Een eventuele kromme valt dan gelijk af. Als je een aantal jo’s op deze manier gecontroleerd hebt, kun je de op het oog recht lijkende stokken verder controleren. Dit doe je door de jo over een vlakke ondergrond (liefst geen tapijt) een zetje te geven en te kijken of deze “rolt” en niet “wiebelt”. Uiteraard vallende “wiebelende” jo’s direct af.

Als je na bovenstaande uitgevoerd te hebben nog enkele jo’s over hebt kun je voor jezelf bepalen welke hiervan het beste in de hand ligt. Dit is een persoonlijke voorkeur ga hierbij dus af op je eigen gevoel.

Als laatste kun je de door jou gekozen jo met fijn schuurpapier licht opschuren zodat deze wat soepeler door je handen kan glijden.

Veel plezier met oefenen!

 

Voor een deel van dit artikel is gebruik gemaakt van http://wikipedia.nl