Judo

judo_kanji judoJudo dat “zachte weg” betekent is een moderne gevechts- krijgskunst en Olympische sport. De grondlegger van het Judo is Jigoro Kano. Als jonge jongen werd Kano op school gepest daarom besloot hij JiuJitsu te leren.

Na verloop van tijd ontdekte Kano dat de meeste methoden te veel gericht waren op het volledig uitschakelen van de tegenstander. Daarop vormde hij zijn eigen (zachtere) systeem dat hij Judo noemde.

De filosofie en de daaropvolgende pedagogie ontwikkeld door Kano werd het model voor de andere moderne Japanse krijgskunsten. Kano’s visie voor Judo waren de principes van maximale efficiëntie door minimale inspanning en wederzijds welzijn en voordeel.

In februari 1882, stichtte Kano zijn eigen dojo. Later kreeg deze dojo  de naam Kodokan “plaats voor het uitleggen van de weg”.

Het meest opvallende kenmerk van Judo is het competitie-element. Doel hierbij is om een tegenstander op de grond te gooien, te immobiliseren of op andere wijze te neutraliseren.

Judotechnieken

Er zijn drie basiscategorieën van technieken in het Judo:

–         Nage-waza (werptechnieken)

–         Katame-waza (worsteltechnieken)

–         Atemi-waza (stoottechnieken)

Ook wordt er veel aandacht besteed aan valbreektechnieken.

Judo en wedstrijden

Wedstrijden worden gehouden op een mat van acht bij acht. Er zijn drie scheidsrechters aanwezig. Twee zijn hulpscheidsrechters de ander is de hoofdscheidsrechter.Tijdens een wedstrijd kan een judoka op drie manieren scoren (WAZA-ARI, YUKO en IPPON).  Van deze drie is IPPON is de hoogste score (hij heeft de partij dan gelijk gewonnen). Hierna komt een WAZA-ARI en hierna weer een YUKO. Hierbij is het zo geregeld dat een hogere score altijd hoger telt ongeacht het aantal aan lagere scores. Een WAZA-ARI is dus altijd meer waard dan 4 YUKO’s). Een wedstrijd winnen met een IPPON levert tien punten op, met WAZA-ARI zeven en met een YUKO vijf.

De JBN vertegenwoordigd het merendeel van de beoefenaars van het Judo in Nederland.

http://www.youtube.com/watch?v=0emrywO8YnM

Geïnteresseerd? Gebruik dan de zoekfunctie aan de rechterbovenkant van deze pagina voor het vinden van een dojo bij jou in de buurt.