Karate

karate_kanji karateKarate kan vertaald worden als “lege hand” en komt oorspronkelijk van Okinawa.

Okinawa is een Japans eiland in de Oost-Chinese Zee. Het is het hoofdeiland van de Riukiu-eilanden. Karate is ontstaan uit de op deze eilanden beoefende inheemse vechtkunsten en het Chinese Kempo. Een beoefenaar wordt een Karateka genoemd.

Gichin Funakoshi (10 november 1868– Tokio, 26 april 1957), wordt gezien als de man die het Karate geïntroduceerd en populair gemaakt heeft in de rest van Japan. Funakoshi word ook wel  de pionier van het moderne karate genoemd.

Funakoshi werd beïnvloed door de Japanse vechtkunsten met hun budo filosofie. Net als Jigoro Kano (grondlegger van de budosport Judo) voegde Funakoshi de  filosofie van het budo toe aan zijn sport. Het was volgens Funakoshi het middel voor het ontwikkelen van discipline, een goede gezondheid en etiquette. De naam werd toen daarom door hem ook veranderd in Karate-do. Van het Judo nam Funakoshi het trainingspak en het bandensysteem over.

De nadruk ligt op het gebruik van stoot- en traptechnieken. Maar afhankelijk van de stijl kunnen ook klemmen, verwurgingen en worsteltechnieken gebruikt worden.

De hoofdonderdelen van Karate

Karate bestaat uit de volgende hoofdonderdelen:

  • Kihon. Dit zijn de basistechnieken.  Deze omvatten verplaatsing, trappen, stoten, slagen, afweren, stand, ademhaling)
  • Kata. Een kata  bestaat uit een serie van vaste bewegingen. Het beeld een gevecht uit tussen de Karateka en diverse denkbeeldige tegenstanders. Dit stelt de Karateka in staat om zich te richten op eigen houding en te kunnen trainen zonder partner.
  • Kumite. Het oefenen van en gevecht met een partner. Dit stelt de Karateka in staat om zich te richten op het accuraat uitvoeren van timing, afstand en techniek.

Funakoshi kreeg zware kritiek van zijn leerlingen en collega leraren omdat hij het Kumite afkeurde. Hij vond dat dit tot competitief gedrag, veel blessures en verwondingen leidde. Volgens Funakoshi was het beoefenen van de de kata’s al voldoende voor iemand om zich effectief te kunnen verdedigen.Zijn zoon Gigo heeft echter later het Kumite geleidelijk aan ingevoerd in het Shotokan. Net als bij andere budosporten zijn ook binnen karate verschillende stijlen ontstaan (bijvoorbeeld Kyokushinkai en Ashihara).

 

Geïnteresseerd? Gebruik dan de zoekfunctie aan de rechterbovenkant van deze pagina voor het vinden van een dojo bij jou in de buurt.

Meer over karate hier