Kendo

kanji_kendo kendoKendo betekent “De weg van het Zwaard” en is één van Japans oudste en populairste vechtsporten. Het is een sport met miljoenen beoefenaars over de hele wereld.

Er wordt gezegd dat Kendo rond 1750 ontwikkeld is door meester Nakanishi Chuzo. Hij wilde het gevaar op blessures tegengaan voor studenten die Kenjutsu (een oude krijgskunt van de samurai) beoefenden. De grootste verandering was het vervangen van het gebruik van het samurai zwaard door minder gevaarlijke alternatieven.

Deze sport wordt beoefend met een “Shinai” (bamboe zwaard) voor partijen en een “Bokken” (houten zwaard) voor Kata (oefenvormen tegen een denkbeeldige tegenstander).

Ter bescherming draagt de Kendoka als kleding een “Men” (hoofdbescherming), “Do” (lichaamsbescherming) en “Kote” (polsbescherming). Onder deze bescherming dragen ze een “Hakama” (broekrok) en een “Gi” (jasje).

De Shinai is gemaakt van gespleten bamboe dat in stroken samengevoegd is tot een “zwaard”. De Shinai zijn te verkrijgen in meerdere gewichtsklassen en maten (al blijft de totale lengte vaak rond de 1 meter +/- 20 cm). Door de combinatie van Men, Do, Kote en Shinai kunnen Kendokas het zwaardgevecht beoefenen met weinig kans op verwondingen of blessures.

In het moderne kendo zijn twee soorten aanvallen: slagen en stoten.

Slagen zijn alleen toegestaan op bepaalde delen van het lichaam: de bovenkant en slapen van het hoofd, de rechter- en linkerzijde van het lichaam en de polsen.

Stoten mogen alleen op de keel zijn gericht; of op de bovenkant van de borstplaat, bij wijze van verdediging, of om de tegenstander weg te stoten om daarna naar bijvoorbeeld het hoofd aan te vallen. Aangezien een verkeerd geplaatste stoot op de keel verwondingen kan veroorzaken wordt deze techniek op beginnersniveau veelal niet toegepast en pas later geïntroduceerd.

Kendo en wedstrijden

Bij Kendo-wedstrijden worden punten alleen toegekend als de aanvallen vastberaden, gecontroleerd en goed door de aanvaller worden uitgevoerd. Bij een aanval moet de aanvaller met een “Kiai” (kreet) het lichaamsdeel dat hij aanvalt aangeven. Als het hoofd van de tegenstander het doel is, moet dit vergezeld worden door de kreet “men”. Bij een stoot op de keel van moet er “tsuki” geroepen worden .Bij een aanval de pols moet er “Kote” geroepen worden. Bij een aanval op midden van het lichaam moet er “Do” geroepen worden.  De Kendoka die tijdens een wedstrijd als eerste twee punten scoort heeft deze gewonnen.

Bij Kendo gaat het niet om agressiviteit, fysieke kracht of het beschadigen van de tegenstander maar om respect voor elkaar.

De NKR of Nederlandse Kendo Renmei is de officieel erkende organisatie voor Kendo in Nederland.

Geïnteresseerd? Gebruik dan de zoekfunctie aan de rechterbovenkant van deze pagina voor het vinden van een dojo bij jou in de buurt.