Kyokushinkai Karate (karatestijl)

Masutatsu Oyama Kyokushinkai KarateKyokushinkai karate is de naam van een karatestijl welke is opgericht door Masutatsu Oyama (1923-1994). Deze stijl is ook bekend als Kyokushin karate of Kyokushin.

Het Kyokushinkai karate werd voor het eerst in 1961 in Nederland geïntroduceerd. Het Kyokushin-karate staat bekend als een “harde” vorm van karate. Dit komt vanwege het  “full contact” principe bij wedstrijden.

De naam Kyokushinkai is gevormd uit de volgende drie begrippen:

Kyoku = uiterste

Shin = waarheid

Kai = samenwerken, samengaan of associeren.

De grondlegger van het Kyokushinkai karate, Masutatsu Oyama,  bedacht om zijn studenten te testen een ultieme test. Deze test wordt de honderd man Kumite genoemd  (Hyaku Nin Kumite). De test bestaat uit honderd gevechten die gevoerd moeten worden door de karateka vanuit het “full contact”  principe, de tijdsduur per gevecht is twee minuten. Als de karateka tijdens een gevecht hierbij langer dan vijf seconden neergaat of niet meer actief aan het gevecht deelneemt is deze ultieme test afgelopen en de karateka is dan ook automatisch gezakt.

In de jaren zestig van de vorige eeuw is het Kyokushinkai karate door Jon Bluming naar Nederland gebracht. Jon Bluming is houder van de 10e Dan. Dit is de hoogst mogelijke gradering binnen het Kyokushinkai karate.

De Kanku het symbool van Kyokushinkai Karate.

kankuHet symbool van Kyokushinkai karate is de Kanku, dit symbool is afgeleid van het Kanku kata. In het Kanku kata worden de handen opgeheven naar de lucht, hierbij worden de vingers van de handen bij elkaar gehouden (zodat de wijsvingers en duimen een opening vormen) en op deze wijze is er door de ontstaande opening een stuk van de lucht te zien. Dit symboliseert de hoogtepunten, het dikke gedeelte aan de zijkant symboliseert de polsen (kracht). De opening symboliseert de oneindige diepte. De Kanku is omgeven door een cirkel, dit symboliseert de continuïteit en de cirkelvormige actie van het Kyokushinkai karate.