Kyudo

kyudoKyudo (Japans boogschieten), de weg van de boog, behoort tot de oudste Japanse vechtkunsten.

Het bijzondere is het feit dat dit niet als sport, of voor zelfverdediging beoefend wordt. Het wordt meer als een vorm van spirituele oefening geassocieerd met Zen. Kyudo is afgeleid van het Kyujutsu (de kunst van het boogschieten, militair- boogschieten) en is een vorm van “bewegende meditatie”.

Net als Iaido heeft Kyudo geen echt praktisch nut. Het is zeer onwaarschijnlijk dat men het gebruikt voor (fysieke) zelfverdediging (iets wat eerder voorkomt met Judo, Karate, Aikido etc.). Het is echter wel een van de meest esthetische (en spirituele) vechtkunsten. Ook bezit Kyudo alle aspecten van het budo zoals metsuke (concentratie), kokyo (ademhaling), kamae (houding, stand) en hara (buik, centrum). Het aspect ma (afstand,timing) is binnen het Kyudo ook aanwezig. Het goed uitvoeren van de bewegingen en een goede balans (zowel horizontaal als verticaal) is bij Kyudo uiterst belangrijk.

Er zijn drie vormen van training (regelmatig, individuele en gasshaku (seminar)). Regelmatige trainingen vinden vaak eens per week en op dezelfde locatie plaats. Individuele trainingen op eigen initiatief en op een zelf gekozen locatie. Gasshuku is een bijeenkomen van diverse kuyudojo (dojo’s) waar gezamenlijk getraind wordt.

Kyudo – techniek

De volgende punten zijn van belang bij het goed uitvoeren van een techniek:

1. ashi-bumi – Breng de voeten in positie en creer een goede basis.
2. do-zukuri – Breng het lichaam en de boog in positie, leg de pijl in positie.
3. yumi-gamae – Leg de pees in de handschoen.
4. uchi-okoshi – Breng de boog in positie.
5. hiki-wake / hiki-tori – “span” de boog.
6. kai (samenkomen) – pauzeer wanneer de boog volledig is “gespannen”.
7. hanare – loslaten van de pees.
8. zanshin – ontspannen bewustzijn.

 

Geïnteresseerd? Gebruik dan de zoekfunctie aan de rechterbovenkant van deze pagina voor het vinden van een dojo bij jou in de buurt.

Een uitgebreider (engels) artikel over staat hier