Morihei Ueshiba de grondlegger van het Aikido

Morihei UeshibaDe man op de portretfoto hiernaast is de grondlegger van het Aikido. Deze man is O Sensei (grootmeester) Morihei Ueshiba.

Morihei Ueshiba is geboren op 14 december 1883 (in Tanabe, Osaka).

Als kind worstelde Morihei Ueshiba met een zwakke gezondheid en ontstond bij hem het besluit dat hij de gevechtskunsten zou bestuderen.

Hij bestudeerde intensief meerdere gevechtskunsten onder evenveel leraren. Ook was hij een spiritueel man. Als kind bestudeerde hij het zenboedhisme. Later trad hij toe tot de Shinto-school Omoto-kyo van Wanisaburo Deguchi. Als jonge man was hij militair tijdens de Russisch-Japanse oorlog. Later was hij lijfwacht van Wanisaburo Deguchi tijdens diens (turbulente) periode in Mongolie.

Nadat Morihei Ueshiba het meesterschap in verschillende gevechtskunsten behaald had werd hij instructeur aan de beste japanse militaire academies. Ondanks het feit dat hij een groot krijger was, was Morihei Ueshiba vooral een spiritueel en vredelievend man.

Morihei Ueshiba en zijn drie visioenen (het ontstaan van Aikido)

Het eerste visioen had plaats in 1925 toen hij 42 was. Dit gebeurde nadat hij een hoog gegradueerde zwaardvechter verslagen had. Morihei Ueshiba was tijdens dit gevecht ongewapend. Na het gevecht ging O Sensei in zijn tuin zitten. Opeens begon de aarde te schudden. Gouden mist kwam uit de grond zetten en nam mij in zich op. Ik voelde me als veranderd in een gouden beeld, en mijn lichaam was zo licht als een veer. Opeens begreep ik het doel van de schepping. De weg van de krijger is het verspreiden van goddelijke liefde, het omarmen en verzorgen van alles. Tranen van dankbaarheid en vreugde rolden van mijn wangen. Ik zag de gehele aarde als mijn thuis, en de zon, maan, en sterren als mijn goede vrienden. Alle gehechtheid aan stoffelijke materialen verdween.

Het tweede visioen vond plaats in december van 1940. Rond twee uur in de ochtend toen ik bezig was met mijn rituele reiniging, vergat ik opeens elke gevechtstechniek die ik ooit geleerd had. Alle technieken die mijn leraren op mij overgedragen hadden voelden nieuw aan. Nu waren ze gereedschappen voor het cultiveren van leven, kennis, deugdzaamheid en verstandelijk denken, geen middelen om mensen te vernietigen.

Het derde en laatste visioen had hij in 1942 Gedurende de ergste gevechten van de tweede wereldoorlog en een van de zwartste bladzijden uit de geschiedenis. O Sensei had een visioen over de grote geest van de vrede. Een weg die kan leiden tot eliminatie van alle strijd en tot verzoening van de mensheid. De weg van de krijger is verkeerd begrepen en gebruikt als een middel om mensen te doden en te vernietigen. Zij die competitie zoeken begaan een grote vergissing. Iemand slaan, verwonden, of vernietigen is de ergste zonde die iemand kan begaan. De echte weg van de krijger is het voorkomen van bloedvergieten, het is de kunst der vrede, de kracht van de liefde. Na dit visioen wijde O Sensei elke verdere minuut van zijn leven aan het verfijnen en verspreiden van Aikido, de kunst der vrede.

O Sensei verliet ons op 26 april 1969 (Tokio).

Hier vind je de site van de  hombu dojo