Ouderen en vechtsport / zelfverdediging / budosport

ouderen en vechtsport / budosportOuderen en vechtsport (zelfverdediging, budosport,) vaak wordt aangenomen dat dit niet samengaat. dit is echter onterecht, ouderen en vechtsport gaan heel goed samen! Mensen van middelbare leeftijd en ouderen, willen beginnen met een vechtsport maar denken dat zij hier te voor oud zijn.

Sommige hebben geen ervaring met een vechtsport, anderen zijn jaren geleden gestopt en willen “hun” sport weer oppakken. Sommigen zien hun kinderen (of kleinkinderen) sporten en raken hierdoor (weer) geïnteresseerd.

Het antwoord is dat men nooit te oud is om te beginnen met een vechtsport. Het is echter wel van belang dat men zich realiseert dat men geen twintig meer is. Helaas gebeurd het echter al te vaak dat de mensen zichzelf overschatten (de geest wil wel maar het lichaam niet) wees dus eerlijk tegen jezelf en blijf realistisch. Iemand van middelbare leeftijd of ouder kiest daarom vaak eerder voor een “zachtere” vechtsport / budosport, maar indien goed begeleid en zich bewust van eigen mentale en fysieke conditie hoeft men ook een “hardere” vechtsport / budosport niet te vermijden.

De meeste ouderen zijn niet meer zo atletisch als toen zij in de twintig of dertig waren (enkele uitzonderingen daargelaten), maar dit alles hoeft geen bezwaar te zijn om tot op hoge leeftijd een vechtsport / budosport te beoefenen. Het is wel belangrijk om verstandig te sporten. Verstandig is het om (zeker na een lange tijd van niet sporten) een dokter te raadplegen of nog beter een sportarts. Kies een sport die bij je fysieke conditie past. Luister dus naar je lichaam indien daadwerkelijk begonnen wordt met de gekozen sport!

Het is verder verstandig om bij het kiezen van een school of dojo te kijken of hier meerdere mensen van middelbare leeftijd trainen, dit is vaak al een indicatie van hoe een groep  met elkaar omgaat en op welke wijze de leraar zijn lessen geeft.

Ouderen en vechtsport, waarom?

Waarom zouden ouderen een vechtsport / budosport moeten beoefenen? Het antwoord hierop is:

Uitdaging. Er is altijd iets nieuws te leren, technieken zijn altijd te verbeteren. Bij blessures kan men altijd de focus van de training verlegen gedurende de revalidatieperiode. Een enkelblessure bij het voetbal heeft een grotere impact dan bij het karate, aikido of andere vechtsport.

Fysiek. Betere balans, conditieverbetering, coördinatieverbetering, flexibiliteit etc.

Vergeet ook de mentale aspecten hierbij niet (omgevingsbewustzijn, zelfbewustzijn, stressvermindering).

En dit alles kan tot op hoge leeftijd gedaan worden!

Ouderen en vechtsport / zelfverdediging / budosport is dus zeker geen vreemde combinatie!

Kijk voor meer informatie over wat een vechtsport is hier!