Shinai (het oefenzwaard bij Kendo)

shinaiDe shinai is het oefenzwaard dat door Kendoka gebruikt wordt  bij het beoefenen van Kendo. De lengte van het oefenzwaard is ongeveer 120 cm lang. Dit oefenzwaard vervangt tijdens de les het gebruik van een (scherpe) katana. Op deze wijze kan er veilig getraind worden. Door bij Kendo een shinai en diverse beschermers te gebruiken wordt het mogelijk om ook tijdens het oefenen en de wedstrijden met volle intentie te trainen.

Het oefenzwaard bestaat uit vier lange aan elkaar grenzende laten van bamboe (take genaamd) deze worden door een lederen beschermkap (saki-gawa genaamd) aan de top en een lederen handgreep (tsuka-gawa genaamd) aan het andere uiteinde bij elkaar gehouden. De dop en handgreep worden op hun beurt weer door middel van een nylon koord (tsuru genaamd) bij elkaar gehouden .

Lengte en gewicht van een oefenzwaard kunnen afhankelijk van de Kendoka verschillen. Hieronder staat een overzicht van gebruikte lengtes, maten en gewichten van shinai. Deze zijn vastgesteld door de International Kendo Federation.

shinai

Aanschaf van een shinai

Wanneer iemand besluit om te beginnen met het trainen in Kendo is het verstandig om eerst een paar “goedkope” shinai te kopen. Dit omdat men eerst goed moet leren omgaan met dit wapen. Ook slijt het wapen door regulier gebruik. Waneer je verder in je training bent kun je overgaan tot aanschaf van een duurdere en meer “ persoonlijke” shinai.

Het is voor beginners makkelijker om met een relatief licht oefenzwaard te trainen.

Ook is het belangrijk voor aanschaf van een shinai om deze altijd goed te controleren op zichtbare beschadigingen.

Schuur een nieuw oefenzwaard na aanschaf altijd eerst even licht op en olie deze daarna licht in. Op deze wijze voorkom je een te snelle slijtage door splintervorming.

Bron van bovenstaande tabel: http://www.kendo-guide.com/choose_a_shinai.html Op deze site is meer informatie (in het engels) te vinden over Kendo.