Aikibudo (een aikidostijl)

In 1930 begon Morihei Ueshiba zijn eerste budoschool. De budovorm die Morihei Ueshiba onderwees noemde hij Aikibudo. In eerste instantie was deze vorm van Aikido alleen bedoeld voor hogere officieren, adel en budospecialisten. Rond 1950 werd deze stijl (onder de naam Aikido Jujutsu Yoseikan) in Europa ingevoerd door Sensei Minoru Mochizuki.

Floquet sensei aikibudo

Floquet sensei

Aikibudo in Europa

Belangrijk om te weten is dat Sensei Minoru Mochizuki in Frankrijk twee mensen opleidde die verantwoordelijk zijn voor het huidige Aikibudo in Europa. Dit waren Sensei Jim Alcheik en zijn leerling, Sensei Alain Floquet.

Helaas kwam Sensei Jim Alcheik in 1961 om tijdens de oorlog in Algerije.

In 1980 kreeg Sensei Alain Floquet toestemming van Sensei Minoru Mochizuki om in het vervolg de naam Aikibudo te gebruiken in plaats van de naam Aikido Jujutsu Yoseikan. Hierop nam Sensei Alain Floquet ook contact op met Sensei Tokimune Takeda. Deze was het hoofd van het Daito Ryu Aikijujutsu. Het Daito Ryu Aikijujut is een klassieke jitsustijl die ook beoefend werd door Morihei Ueshiba. Sensei Floquet paste hierop een deel van deze school toe in zijn eigen school. Dit deed hij eveneens met de wapenschool Katori Shinto Ryu.

Sensei Alain Floquet bestudeerde naast het Aikido ook andere budosporten zoals Judo, Kendo en Karate.  Sensei Floquet heeft naast de 8e Dan Aikibudo ook diverse andere dan-graden in meerdere budosporten.

In vergelijking met andere Aikido stromingen wordt deze stijl van Aikido vaak omschreven als een hardere of hoekerige vorm van het Aikido. Dit komt omdat de invloeden van het Daito Ryu Jujutsu binnen deze stroming groter zijn.

Meerinformatie is beschikbaar door op onderstaande link te klikken

link