Beste vechtsport voor zelfverdediging?

Wat is de beste vechtsport?

beste vechtsportWat is de beste vechtsport voor zelfverdediging? Deze vraag word vaak door mensen gesteld maar hier is geen universeel antwoord op mogelijk. Het antwoord op de vraag “Wat is de beste vechtsport voor zelfverdediging?” hangt namelijk af van de voorkeuren en mogelijkheden van de persoon die de vraag stelt.

Het is daarom dan ook veel beter om de vraag te veranderen in “Wat is de beste vechtsport voor mij?”. Voor persoon A is het Karate, voor persoon B is het Aikido en voor persoon C is het weer een heel andere sport. Dit artikel geeft enkele richtlijnen waarmee je de voor jou beste vechtsport (en school) kunt vinden.

Bepaal eerst je doel

Met wat voor doel wil je met een vechtsport beginnen?

Wil je op een vechtsport voor zelfverdediging? Wil je uiteindelijk meedoen met wedstrijden of zoek je het meer in de recreatieve sfeer?

Zorg dat je hierbij de realiteit niet uit het oog verliest. Wees eerlijk tegen jezelf. Houd rekening met leeftijd, lichaamsbouw, persoonlijke  eigenschappen, de hoeveelheid tijd (zowel reistijd als traningstijd) en de hoeveelheid geld die je bereid bent er in te stoppen. Het gaat hier namelijk om de meest geschikte (dus beste) vechtsport voor jou en niet voor een ander!

Maak eerst een lijstje met de hierboven gestelde vragen. Gebruik hierna de gevonden antwoorden om een selectie te maken uit diverse vechtsporten om te zoeken naar de beste vechtsport voor jou!

Neem enkele proeflessen na het bepalen van jou beste vechtsport

Neem (nadat je bovenstaande vragen voor jezelf hebt beantwoord) een paar proeflessen bij scholen die lesgeven in de gewenste vechtsporten. Het is verstandig om hiervoor bij verschillende aanbieders te kijken.

Negentig procent van het trainen in de beste vechtsport (voor jou) bestaat uit het vinden van de juiste leraar. Let hierbij op persoonlijkheid, ervaring en certificering van de leraar (in die volgorde). Een goede graadmeter zijn de leerlingen van een leraar. Verloopt alles geordend en met plezier? Is er wederzijds respect tussen leraar en leerling? Hoe gedragen de leerlingen zich tegenover elkaar?

De overige tien procent bestaat uit de locatie en de reputatie van de school. Hoe zijn de door de school geboden faciliteiten (zalen, kleedruimte etc.). Is alles goed onderhouden en schoon? Staan de school en leraren goed bekend? Overigens is het altijd beter om een vechtsport te trainen bij een leraar en groep in een achterafstraatje waar het mee “klikt” dan op een prachtige locatie met mooie voorzieningen en een leraar waar je niet veel mee hebt…

Veel plezier gewenst met je zoektocht naar de beste vechtsport!

Kijk hier voor meer informatie over zelfverdediging!